Berichten gepost in mei 2012

Review schrijfgerei: pilot frixion en papermate replay max

Mijn lievelingspennen: Pilot Frixion. De inkt van deze pennen reageert op warmte. Hierdoor kan je ze wissen zonder gummen, zonder tintenkiller… Gewoon door de warmte die vrij komt bij de wrijving met de achterkant van de pen (een soort rubbertje). Veel kinderen schrijven met deze pen ook mooier en de pen heeft een handig antislip stuk (niet voorgevormd). Enige nadeel is dat voor sommige kleine kinderen het ‘gommen’ nogal moeilijk is omdat die vloeiend en hard moet verlopen. Wanneer de pen leeg is kan je er nieuwe vullingen voor kopen. Van Frixion zijn er ook markeerstiften te koop. Erg handig voor kinderen die nogal vaak correcties moeten maken maar toch liever met pen schrijven dan met potlood.

Ik zag deze ochtend ook PaperMate Replay liggen, een uitgombare balpen. Deze pen schrijft zoals een gewone balpen, maar het schrijfspoor kan uitgewist worden met het gommetje op de dop van de pen. In tegenstelling tot bij de Frixion blijft hier het schrijfspoor wel nog wat zichtbaar na het gommen. Het lijkt bovendien ook of het gommetje snel slijt (echt een oordeel vellen kan ik niet omdat ik de pen nog maar 1 dag heb). Voordeel is wel dat de pennen goedkoper zijn.

 

Baby’s kruipen niet meer

Sinds de campagne rond wiegendoodpreventie van start is gegaan, zijn er steeds meer Vlaamse baby’s die niet meer kruipen, maar meteen gaan stappen. Dit klinkt misschien erg goed, maar dat is het niet.

De campagne tegen wiegendood is erop gericht om zuigelingen niet op hun buikje te laten slapen, maar veiliger op hun rug. In de centra van Kind en Gezin stellen dokters echter vast dat ouders hierdoor de neiging hebben om hun baby ook als hij wakker is altijd op zijn ruggetje te leggen.

Wanneer de baby wakker is, is het echter wel belangrijk voldoende ‘buikervaring’ op te doen in het kader van hun motorische ontwikkeling. Vanuit buiklig beginnen baby’s naar links en rechts te draaien, komen ze tot handen- en knieënsteun en beginnen ze te kruipen. Dat kruipen geeft ze een stabiele basis om te leren opstaan en dan te gaan stappen.”

Dat een baby niet kruipt maar meteen gaat lopen, hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Een deel van die kinderen ontwikkelt zich later toch probleemloos. Een ander deel toont zich wat onhandig en heeft wat problemen met coördinatie en ruimtelijk-visuele ontwikkeling.

Proef op de som – studeren met dyscalculie

Soms vormen cijfers niet spontaan getallen, blijft een eenvoudige bewerking zwaar werk, lijkt wiskunde net Latijn en geeft een klok haar tijd niet zomaar prijs.

Binnenkort komt de documentaire ‘Proef op de som’ uit. Deze gaat over studeren met dyscalculie. Hier kan je alvast de trailer vinden en informatie over het bijhorende boek.