Baby’s kruipen niet meer

Sinds de campagne rond wiegendoodpreventie van start is gegaan, zijn er steeds meer Vlaamse baby’s die niet meer kruipen, maar meteen gaan stappen. Dit klinkt misschien erg goed, maar dat is het niet.

De campagne tegen wiegendood is erop gericht om zuigelingen niet op hun buikje te laten slapen, maar veiliger op hun rug. In de centra van Kind en Gezin stellen dokters echter vast dat ouders hierdoor de neiging hebben om hun baby ook als hij wakker is altijd op zijn ruggetje te leggen.

Wanneer de baby wakker is, is het echter wel belangrijk voldoende ‘buikervaring’ op te doen in het kader van hun motorische ontwikkeling. Vanuit buiklig beginnen baby’s naar links en rechts te draaien, komen ze tot handen- en knieënsteun en beginnen ze te kruipen. Dat kruipen geeft ze een stabiele basis om te leren opstaan en dan te gaan stappen.”

Dat een baby niet kruipt maar meteen gaat lopen, hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Een deel van die kinderen ontwikkelt zich later toch probleemloos. Een ander deel toont zich wat onhandig en heeft wat problemen met coördinatie en ruimtelijk-visuele ontwikkeling.

Reageer op dit bericht